Detoxen van je make-up en verzorgingsproducten. De Nieuwste trend! Detoxen oftewel ‘ontgiften’, is een term…
Zeg ‘ja’ tegen natuurlijke verzorgingsproducten
Waarom natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken?
Huidverzorging is een onderdeel van het wellness gebeuren waar we ons graag mee omringen. Iedere tijd en cultuur heeft zo zijn eigen producten, methodes én mythes rondom wellness.
Sommige gezond en andere niet. Maar daar kwam men soms veel later pas achter. Interessante producten met sterke negatieve bijwerkingen waarvan het effect direct merkbaar is zullen nooit massaal in de handel komen. Maar wat met producten die interessant zijn, doen wat ze beloven en waarvan de bijwerkingen pas na lange tijd aan het licht komen?
Veel producten doen wat ze beloven maar wat doen ze nog meer wat we absoluut niet willen?
De laatste jaren komen er massaal meer mensen met huidproblemen. Van mild eczeem tot extreme en ernstige ziekten. Hoofdhuid en haar problemen worden steeds frequenter. Als je even nadenkt ken je vast wel een aantal mensen uit je familie of vriendenkring die met een huid en/of haar probleem te kampen hebben. Eigenlijk lijkt het erop dat hoe beter de producten werken, hoe erger de problemen worden.
Tegenstrijdig?
Om aan de steeds hogere eisen van de consumenten te voldoen gooien veel fabrikanten alles in de strijd. Letterlijk alles. Veel chemicaliën worden getest (en helaas meestal op onschuldige dieren) en in nieuwe producten gebruikt. Mooi doosje erom, leuke marketing reclame erbij en een nieuw product is geboren. Gaan we er direct uitslag van krijgen? Nee hoor, niet direct. Krijgen we direct last van hormoon storingen? Nee, ook dat duurt wel een paar jaar. Word ik allergisch als ik de tube op gebruikt heb? Nee, meestal zijn er wel meer voor nodig. Verstoren de vele chemicaliën mijn hele lichaam? Echt niet vandaag.
Maar morgen dan?
Ja, morgen dus wel, en vandaag, je raadt het al, is het morgen geworden.
Probeer het:
Spreek met 4 mensen over huid en haar problemen en er is er 1 die er zelf of direct mee te maken heeft of via een nabij familie lid. Je mag het gerust testen wij hebben het al heel veel gedaan. En helaas klopte het iedere keer.
Waarom gaat het nu mis?
Hadden we 60-70 jaar geleden volop shampoos, dag en nacht crèmes, zonnecrèmes, deodorant? Nee natuurlijk niet. Maar de tijden zijn veranderd. We werken hele dagen in kantoren, winkels, scholen en bedrijven en we willen fris ruiken (liefst de hele dag) en er goed uitzien. We hebben luxe badkamers en gebruiken die (gelukkig maar) frequent. Kinderen die vroeger een keer in de week of misschien wel een keer in de twee weken in de ‘teil ‘ gingen gaan nu ook regelmatig in bad of in de douche. En ook zij willen badschuim en zeep gebruiken. (Haren wassen liever niet maar dat willen wij als ouders dan weer heel graag).
En wat gebruiken we?
Petrochemisch afgeleide producten, sterke chemicaliën, kortom veel gevaarlijke stoffen. Maar zoals we al eerder aanhaalden, meestal ervaar je de effecten daarvan niet direct.
Veel voorkomende stoffen
Een van de meest gebruikte stoffen in shampoo, zeep of andere verzorgingsproducten, is Sodium Lauryl sulfaat of de iets mildere versie Sodium Laureth sulfaat.
Dit zijn diep reinigende en schuimende stoffen die wij herkennen als zeep. Deze stof werkt zo goed dat de vloer van de garage er ook heel goed mee ontvet kan worden. Is dat wat wij nodig hebben? Zojuist hebben we het er over gehad dat we tegenwoordig vooral binnen werken in droge lucht. Wat moeten wij in hemelsnaam met een stof die sterk genoeg is om een garage schoon te maken?
Sodium Lauryl/Laureth sulfaat droogt onze huid flink uit, verstoort de vet balans en je hebt potten crème nodig om je weer een beetje goed in je vel te voelen.
En dan onze deodoranten.
Zonder deo gaat niemand de deur uit. Echter wat blijkt? De meest actieve stof in de meeste deodoranten is aluminium. En dat werkt prima behalve dat het ook erg giftig is voor je lichaam. Meer en meer studies wijzen erop dat aluminium in je lichaam alzheimer kan veroorzaken en misschien speelt het ook een rol bij het ontstaan van borstkanker. (Dat laatste is nog niet bewezen maar de gedachte dat het zou kunnen is voor ons genoeg om het niet meer te willen gebruiken). Echter een ieder die wel eens met alzheimer te maken heeft gehad, of heeft, weet dat deze akelige ziekte reden genoeg is om aluminium zo veel mogelijk te mijden.
En zo zijn er nog vele stoffen die je nog niet eens aan zou willen raken als je wist wat ze eigenlijk deden. En we smeren ze wel op onze huid en erger nog, op die van onze kinderen.
Genoeg!
Wij hebben de switch gemaakt. Langzaam, te langzaam misschien, maar voor ons was de speurtocht naar verzorgingsproducten begonnen die goed werken en vooral NIET giftig zijn op geen enkele wijze. Geen parabenen meer als bewaarmiddel, geen dierproeven maar echte eerlijke stoffen uit de, let op, bovengrondse natuur. (Aardolie is namelijk ook een stof uit de natuur maar wil je dat echt op je huid smeren?).
Goed nieuws
Speuren op internet, zoeken in natuurwinkels, praten met dermatologen, testen, weggooien, opnieuw testen, testen en testen en uiteindelijk gevonden.
Fantastische producenten die mooie producten maken die bewijzen dat het wel kan! Een goed en eerlijk product maken van veilige natuurlijke ingrediënten zonder gemene bijwerkingen, niet op korte en niet op lange termijn.
Ontdek de mooie Green glamour cosmetica en verzorgingslijn van Annemarie Börlind, de heerlijk luchtige natuurlijke producten van Lavera en de geheimzinnige exotische (maar toch echt Belgische) lijn van Cîme in de Lanouk shop en zie dat het ook anders kan. Echt waar!