Detoxen van je make-up en verzorgingsproducten. De Nieuwste trend! Detoxen oftewel ‘ontgiften’, is een term…
Microbeads en microplastics in verzorgingsproducten
Waarom “microbeads” in verzorgingsproducten gevaarlijk zijn voor jou en het milieu en goedkope verzorgingsproducten duur maken.
Wat zijn microbeads?
Microbeads zijn minuscule plastic korreltjes die, onder andere, in allerlei verzorgingsproducten worden verwerkt .
Zo geven zij structuur aan een product, (bijv. tandpasta of shampoo) en kan je er een zeer goedkope gezichts- of body scrub mee maken. De bolletjes zijn niet afbreekbaar en hebben het eeuwige leven.
Ze komen massaal in de natuur terecht omdat verzorgingsproducten meestal in combinatie met water worden gebruikt (shampoo, douchegel, tandpasta, scrubs).
Via het afval water bereiken ze het grondwater en de zee. De microbeads zijn te klein voor de waterzuiveringsinstallaties om ze te verwijderen, dus komen ze, via de vis en het drinkwater weer terug bij ons.
Microbeads gevaarlijk ! Hoezo?
Nu denk je misschien, ach we kunnen wel wat hebben, wij hebben een sterk spijsverteringssysteem dus het zal wel los lopen….echter…
Het grootste gevaar schuilt niet in de korreltjes als ze nog schoon zijn!
De samenstelling van de korreltjes verandert als ze in het grondwater of de zee zijn geweest omdat ze als minisponsjes allerlei toxische stoffen in zich opzuigen!
En nu zijn ze zeker gevaarlijk. Het zijn kleine gif bommen geworden en ze zijn met miljoenen. Het zal je nu wel duidelijk zijn dat het uitermate belangrijk is geen producten te gebruiken die microbeads bevatten.
Microbeads, hoe herkennen?
De namen voor microbeads in een product zijn o.a.:
polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) .
1 beeld zegt meer dan 1000 woorden
Samengevat in 2 minuten de essentie van deze blog via een leuk filmpje:
Ban de microbeads
Een organisatie genaamd ‘ban de microbeads’ is al sinds 2012 bezig producenten te motiveren geen microbeads meer in hun producten te verwerken.
Ze hebben al heel veel bereikt echter er zijn bedrijven die de microbeads vervangen hebben voor ‘in water oplosbare microplastic vezels’.
Helaas blijken ook deze vezels niet echt oplosbaar te zijn. Ze breken af tot minuscule vezeltjes en blijven net als de microbeads circuleren in het milieu.
De microbeads hebben dus een enorme milieu vervuiling veroorzaakt en veel mensen hebben er hun kostbare tijd in moeten steken om dit aan te kaarten en te laten verbieden. Hadden wij echter allemaal verzorgingsproducten op natuurlijke basis gebruikt dan was de vervuiling op minder grote schaal gebeurt.
Er zou veel minder microbead verontreiniging geweest zijn en minder inspanning nodig om ze op te ruimen. En het is niet de vervuilende industrie die hier voor opdraait. De kosten van de schoonmaak zijn voor jou!
Je betaalt dus eerst voor je product en vervolgens voor het opruimen van de rotzooi die het gebruik van dit product heeft veroorzaakt.
Een goedkoop product is dus eigenlijk heel duur. En dan hebben we het nog niet gehad over de schade die je huid en algemene gezondheid oplopen door het gebruik van producten vol bekende én onbekende chemicaliën.
Bedenk dus dat iedere keer als je een niet natuurlijk product koopt je het risico loopt een stof te gebruiken én in de natuur te brengen die schadelijk is voor je eigen gezondheid, die van de mensen om je heen én het hele milieu.
Is er een alternatief?
Uiteraard. Er zijn voldoende natuurlijke producten die beter en efficiënter zijn dan onze traditionele cosmetica producten. Kijk maar even in onze shop.
Verder is de industrie toch ook op goede weg en kijkt men uit om meer alternatieve bio (-degradeerbare) plastics te produceren.
Klik hier om een mooi verslag van enkele studenten van de Amsterdamse universiteit te lezen over het ontwerpen met bioplastics.
Lijst met merken waarin microbeads zitten.
http://www.beatthemicrobead.org/images/pdf/RED%20BELGIUM.pdf
Bronnen:
De foto’s komen van de site’ Beatthemicrobead’ en zijn gemaakt door Gerd Liebezeit.
http://www.beatthemicrobead.org/nl/in-het-kort
http://www.noordzee.nl/campagnes/microplastics/